• Anglický deň v ZŠ Slovenská Kajňa

            • Dňa 8. 6. 2023 sa uskutočnil desiaty ročník podujatia Anglický deň pre žiakov 7.,8., a 9. ročníka.

              V škole sme privítali anglických lektorov, pána Keitha Clementsa, Magdalénu Vološčákovú a učiteľov anglického jazyka Mgr. Juraja Sitarčíka, PaedDr. Petra Vojtka a PaedDr. Ivetu Tomášovú, ktorí mali pre žiakov pripravené prednášky na rôzne zaujímavé témy.

              Lektorom ďakujeme a žiakom patrí poďakovanie za ich aktivitu a zvedavosť

            • Noc v škole 2023

            •     Tradične Deň detí na našej škole oslavujeme touto akciou, na ktorú sa žiaci vždy mimoriadne tešia a spolu s učiteľmi pripravujú .

                  Noc v škole sme začali spoločným stretnutím na ihrisku, kde žiakov privítal pán riaditeľ a žiaci sa oboznámili s programom a aktivitami, ktoré ich čakali.

                  Po zaujímavom spoločnom sledovaní predstavenia bábkového divadla Babadlo z Prešova sa žiaci rozdelili na 1.stupeň a 2.stupeň a začali sa ďalšie aktivity - futbalový turnaj, ukážka z KT Boxing Club Malá Domaš,ktorú predviedol tréner p. Kamil Tatar s majstrom a vicemajstrom Slovenska Matejom Kmecom, aktivity ZUŠ Jastrabie (tanečný workshop, výtvarný workshop - výroba kvetov, ozdôb z drôtikov), maľovanie na tvár, opekačka, diskotéka pre najmenších, sledovanie rozprávky, filmov .

                  Počas večerného programu bol k dispozícii Limonádový bufet - žiačky 7.a 8. ročníka vyrobili limonády z byliniek,ktoré si samy vypestovali v školskej záhrade, bylinkovej špirále.

                  Jednohubky pripravili pre svojich spolužiakov žiačky 5. a 6. ročníka, ktoré ozdobili zeleninkou tiež zo školskej záhrady, ktorú vypestovali žiaci z 1.stupňa.

                  O večeru (párky a hranolky) sa postarali pani asistentky .

                  Po skončení futbalového turnaja, ktorý vyhrali ôsmaci, nasledovala nočná hra pre 1.stupeň a 2.stupeň.

                 Po nočných hrách nasledovala večierka. Aj keď sa niektorým spať veľmi nechcelo, veríme, že to dospali a majú pekné spomienky na túto akciu.

              Všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave, organizácií, dozore, pomoci, účasti, ďakujeme.

            • MDD

            • "Deti sú neskutočne dôležité. Oni sú budúcnosťou sveta."

              MDD oslávili naši žiaci dopoludnia spolu s triednymi učiteľmi rôznymi aktivitami - návšteva Čičvanského hradu, kríža v Benkovciach, opekačka, výzdoba altánku a príprava areálu na Noc v škole, wafle, pohybové hry v prírode, spoločenské hry, sútaže a kino

            • Dejepisná exkurzia - Tokajík

            •        31. mája žiaci 2. stupňa navštívili obec Tokajík v rámci dejepisnej exkurzie.

                   Počas prehliadky si prezreli vystavené exponáty týkajúce sa udalostí, ktoré sa odohrali v Tokajíku počas 2. svetovej vojny. Po zapísaní do knihy návštev pokračovala exkurzia k miestu masakry, kde 19. novembra 1944 nemeckí vojaci zastrelili 32 mužov za pomoc partizánom. Na miestnom cintoríne sa nachádza pamätník týmto obetiam so súsoším „Návrat do vyvraždenej obce“, ktorý vyjadruje výjav, keď ženy a matky našli svojich mužov a synov povraždených.

                    Pri prehliadke pamätníka si žiaci uvedomili, aké strašné dôsledky mala 2. svetová vojna pre obyvateľov.

            • Škola v prírode Tatranská Štrba 2023

            •          V krásnom tatranskom prostredí, v obci Tatranská Štrba, sa naši tretiaci a  štvrtáci zúčastnili v dňoch 22.5. – 26.5. 2023  dlho očakávanej „Školy v prírode.“ Nechýbala dobrá nálada a veľa nezabudnuteľných zážitkov.  Keďže nám počasie naozaj prialo, väčšinu času sme strávili vonku. Povzbudení  pokrikom a našou hymnou sme si užívali turistiku, poznávacie vychádzky,  hry, náučné i zábavné súťaže. Všetci sme si vychutnávali čaro okolitého prostredia a prírody.

              Dni utekali veľmi rýchlo. Na spiatočnej ceste sme ešte využili možnosť spoznať jednu z našich najcennejších historických pamiatok ,,Spišský hrad,“ ktorý v nás prebudil predstavy o dávnej minulosti.

              Nové zážitky a skúsenosti budú určite ešte dlho hodnotnou spomienkou na tento spoločne strávený čas v prírode.

               

              Ďakujeme sponzorom za šiltovky a tričká, každému z nás sadli ako uliate

            • Slávik Slovenska

            • Dňa 17.5.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresnej súťaže v speve ľudových piesnî Slávik Slovenska. Žiačka IX. triedy Alenka Dudášová sa umiestnila na 1. mieste a postúpila do krajského kola.

              Za skvelú reprezentáciu našej školy jej ďakujeme.

              Poďakovanie patrí aj žiakovi VI. triedy, Šimonovi Jevčákovi za vzornú reprezentáciu školy.

            • Majáles ´23

            • Po roku sme pre našich žiakov 17.5.2023 pripravili Majáles.

              Ples otvorili minuloroční nositelia ocenenia Kráľ a Kráľovná Majálesu 2022.

              Od prvých tónov hudby, o ktorú sa postarali naši šikovní deviataci Jožko, Paťo a Sebi, sa začala skvelá zábava, ktorá trvala až do poslednej piesne .

              Nechýbal stoličkový tanec, bohatá tombolaa veľa smiechu, zábavy a radosti.

              Tohtoročným Kráľom a Kráľovnou Majálesu sa stali Emka Romanská a Jakub Kuthan .

              Veľké poďakovanie patrí pánovi starostovi Kvakoviec R. Kapraľovi za štedré zabezpečenie sladkého, slaného občerstvenia a pitného režimu, pizzerii Pizzeria Slovenská Kajňa,pánovi J. Dupaľovi za pizze pre žiakov a OcÚ v Slovenskej Kajni za poskytnutie priestorov.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným za vytvorenie skvelej atmosféry, akúkoľvek pomoc a tešíme sa o rok .

            • Unicef - Modrý gombík 2023

            • Smútok, strach a utrpenie nepoznajú hranice.

              Od 15. do 21. mája 2023 môžete byť nádejou pre deti, ktoré sa trápia. Už 17. rok spája zbierka MODRÝ GOMBÍK dva svety – ten náš a ten, v ktorom sa deti ocitli v núdzi a sú odkázané na našu pomoc.

              Príspevkom do tohtoročnej zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 pomôžete zlepšiť duševné zdravie nielen deťom žijúcim v humanitárnych krízach, ale aj deťom na Slovensku.

              Ako môžete podporiť zbierku MODRÝ GOMBÍK 2023 u nás na škole?

              • Príspevkom do pokladničky, ktorú budú mať so sebou členovia Žiackeho parlamentu, ktorí navštívia jednotlivé triedy počas veľkých prestávok v čase od 16. 5. 2023 – 21. 5. 2023.

              Ďakujeme!

            • Svetový deň mlieka

            • Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších zložiek výživy. Každoročne si tretí májový utorok pripomíname Svetový deň mlieka.

              Pri tejto príležitosti sme si aj my tento sviatok pripomenuli rôznymi zaujímavými aktivitami. Väčšina žiakov sa v tento deň obliekla do bielej farby. Prvú a veľkú prestávku sme si spríjemnili v "mliečnom" bufete ochutnávkou čistého mlieka a kakaa.

              Pime mlieko, aby sme mali zdravé kosti, zuby, svaly a vlasy.

            • Zápis do 1. ročníka.

            • Dňa 26.4.2023 sa na našej škole uskutočnil zápis detí do 1. ročníka na nasledujúci školský rok. Tešíme sa na našich nových šikovných prváčikov. Dúfame. že sa vám bude u nás páčiť.

            • Prenosné Oceárium

            • Začiatkom mája našu školu navštívilo prenosné, nafukovacie Oceárium, v ktorom sme sa na okamih preniesli do hlbín morského sveta.

            • Plavecký výcvik

            • Dňom 28.4.2023 naši žiaci úspešne ukončili plavecký výcvik.

              Žiaci počas piatich dní sa naučili plávať tromi plaveckými spôsobmi a zdokonalili si svoje plavecké zručnosti v plaveckých štýloch kraul, prsia a znak.

              Na záver plaveckého výcviku si mohli zmerať svoje sily v plaveckých súťažiach. Žiakom, ktorým sa podarilo umiestniť na stupňoch pre víťazov, blahoželáme!

            • Spolupráca krúžkov

            • Minulý týždeň žiaci na krúžkoch spojili spoje sily a vysadili si vlastné záhony s úžitkovými rastlinami a bylinkami.

              Budeme sa o ne starať a veríme, že sa nám podarí vypestovať bohatú úrodu.

            • Deň Zeme na 1. stupni

            • Aj žiaci 1. stupňa oslávili tento deň rôznymi aktivitami - eko film Recyklátor, tvorivé písanie, vymýšľanie básní, rýmov, výroba eko plagátov.

              Súčasťou tohto dňa bola aj beseda s poľovníkmi, ktorí svojim zaujímavým rozprávaním priblížili žiakom život v lesnom spoločenstve a praktickými ukážkami dopĺňali svoju prednášku.

              Skúsme sa správať k našej planéte tak, akoby bol každý deň Dňom Zeme.

            • Kajňanská desiatka 2023

            • Nedeľné (23.4.2023) krásne slnečné popoludnie sme strávili športovo.

              Naši žiaci sa zúčastnili 39.ročníka Kajňanskej desiatky.

              Žiakom, ktorí získali umiestnenie, blahoželáme, všetkým zúčastneným ďakujeme, že urobili niečo pre svoje zdravie a tešíme sa na budúci jubilejný ročník.

            • Deň Zeme 2023

            • SVETOVÝ DEŇ ZEME sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Už 50 rokov si tak pripomíname, že 22. apríl je venovaný našej planéte. Keďže tento rok vychádza sviatok na sobotu, my v našej škole sme ho oslávili už v piatok 21.4.

              Aktivitami a skrášľovaním okolia školy naši žiaci druhého stupňa dokázali, že im záleží, aby naša Zem bola šťastná.

              Od rána vysádzali kvety do kvetináčov, upravovali už existujúce záhony, zveľaďovali altánok na výučbu vonku, vyzdobili náraďovnu a doplnili senzorický chodník .

              Ďakujeme im za ich snahu a chuť zapojiť sa do úprav areálu školy.

              Deň Zeme nám pripomína našu závislosť na zemských zdrojoch a upozorňuje nás na dopady ľudskej činnosti na životné prostredie, preto si našu ZEM CHRÁŇME

            • Deň bez školskej tašky

            •             Áno, áno, znie to bláznivo a pravdepodobne to aj bláznivé bude, ale nesie to v sebe hlbší význam. Preto sme sa aj my rozhodli, že na našej škole zorganizujeme deň bez školskej tašky, ktorý je po celom svete známy ako “No Backapack Day”.

                      Takouto zábavnou formou si chceme pripomenúť, že nie každý žiak na našej planéte má prístup k vzdelaniu. Že v rôznych kútoch sveta pre školopovinné deti nie je samozrejmosťou vlastniť krásnu školskú tašku a v nej mať každé ráno pripravené učebnice, zošity, štýlový peračník a chutnú desiatu. Mnohé deti musia denne dlhé hodiny kráčať pešo do školy a svoje učebné pomôcky si nesú so sebou “iba tak”.

              Tak neváhaj a pridaj sa k nám aj ty.Zapoj sa už tento piatok. 

              Žiacky parlament pri ZŠ Slovenská Kajňa